Ayazağa, Şişli

Gönderen M a R C o S 28 Mayıs 2009 Perşembe
Ayazağa, Şişli


Ayazağa' İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı bir semt ve mahalledir.

Tarihçe

Ayazağa mahallesi adını,kipçak /kuman/ türkleri ayaz paşa soyundan istanbul beyoğlu doğumlu Sahit Ayaz Paşa'nın oğlu Ayazağa'dan alır. Semtin 300 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir. Ayazağa merkez camisinin de 300 yıl önce yapıldığı söylenmektedir. Bu semte ilk olarak ayazağa ve karadenizliler gelmiştir.sonradan Ermenilerin yerleştiği söylenmektetir ve Kurtuluş Savaşı sıralarında bu bölgeden ermenilerin ayrıldıkları iddia edilir, öyle ki; Sinop mahallesinden Kağıthane'ye doğru giden gizli bir tünel olduğu, Ayazağa yerlileri tarafından söylenir.

Nüfus ve altyapı [değiştir]

Ayazağa'nın 3 tarafı ormanla çevrilidir. Nufusu 75.000'ini aşkındır ve 3 bölüme ayrılmıştır. Bu bölgeler: Yeşiltepe, Dereboyu ve Merkez'dir. Halkın büyük bölümünü Karadenizli göçmenler oluşturur. Sinop, Giresun ve Kastamonu'gümüşhane trabzon rize dan büyük göç almıştır. Semtin yerlileri varlıklı ailelerden oluşur, bunun nedeni ise 1950'li yıllarda parsellenen bölgelerin, zaman içerisinde çok fazla değerlenmesidir.

75.000 nufusu olan semtin 1 km'e uzağından geçmesi planlanan metro, semte uğramayacaktır. 1990'lı yıllarda piknik alanları olan bir semt olmasına karşın 2000'li yıllardan itibaren bu piknik alanlarını yagmalanmıs orman yangınları sebebi ile yokolmaya yuz tutmustur.

Üç ilköğretim okulu (Ayazağa İ.Ö.Okulu,Uğur ERKEY i.Ö.Okulu ve Y.E.K.Ü.V Nilüfer GÖKAY İ.Ö.Okulu) ve bir lise (Ayazağa Lisesi), bir de meslek lisesi vardır (Mehmet Rıfat Evyap Endüstüri Meslek Lisesi). Özel Beykent Üniversitesi'nin de Ayazağa'da kampüsü bulunmaktadır. Ayazağa'da olduğu sanılan Özel Işık Lisesi ve Boğaziçi Lisesi'nin aslında bu semtin sınırları içinde değildir. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi'nin en büyük yerleşkeleri de bu semttedir. Belediye'ye ait bir kültür merkezi, Şişli Etfal Hastanesi'ne bağlı bir semt polikliniği, bir muhtarlık binası, postane, belediye ek hizmet binası bulunmaktadır.

Ayazağa semtinden sadece 41AT Topkapı Cevizlibağ Davutpaşa' ve 41E Kabataş'a , bazen Oyak Sitesi yolu ile Levent Metro'ya otobüs seferleri vardır. Otobüs seferlerinin fazla olması sebebi ile bu semte ve bu semtten yapılacak yolculuklar sorun olmamaktadır. Ayazağa-Metro arası çalışan minübüs hattı da bulunmaktadır.

Türklerin En Fiyakalı Forum Sitesi Tıkla !!

0 yorum

Yorum Gönder